donderdag 16 mei 2013

Kruidenazijn voor haren en huid

Een heel eenvoudig middeltje, die al van oudsher gebruikt wordt voor de haren en huid, is azijn.

.

Een basisazijn zonder toevoegingen, heeft al een werking op huid en haren. De kruiden die je echter toevoegt aan de azijn, kunnen zorgen dat je azijn nog een extra werking krijgt.

En los van de cosmetische waarde heeft een kruidenazijn ook een cullinaire waarde. Hij wordt toegepast in slaatjes, vinaigrettes, desserts, ...

Het leuke aan deze bloemenazijn is dat je hem ook gewoon in bad kan doen. Vooral omdat de azijn zorgt dat de werking van de kruiden nog sterker wordt. Azijn is een zuur, dit zorgt ervoor dat de zuurtegraad geneutraliseerd wordt. Het heeft dan ook een positieve werking op schimmelinfecties.

 Dit is slechts één mogelijk recept voor een azijn. Je kan je kruidenazijn volledig naar eigen smaak ontwikkelen. Let echter wel op, dat je bij een cullinaire azijn geen kruiden of bloemen kiest die niet eetbaar zijn.
 
Neem een goed gereinigde fles. doe hierin je gedroogde kruiden. Ik koos voor hibiscus (zorgt voor een mooie rode kleur), lavendel, rozenblaadjes rozemarijn, goudsbloem en oranjebloesems.
overgiet met een natuurlijk azijn (Hier gebruikte ik een ciderazijn, maar ook appelazijn of wijnazijn is een mogelijkheid).

2 opmerkingen:

  1. Zo een toffe blog! Ik ga je volgen en kom zeker regelmatig eens snuisteren. Het is altijd zo tof als andere herboristen hun recepten willen delen.
    groetjes, Katleen van Kruidjedag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel! Ik vind het altijd zo'n zonde dat iedereen zijn recepten zo strikt geheim houdt! Uiteindelijk kan je er een ander maar plezier mee doen. En zelf geef ik meestal nog een persoonlijke toets aan recepten die ik vind. Dat is net het plezante aan dit alles!

    Bedankt trouwens dat je me wilt volgen, bij deze ben je de eerste!

    BeantwoordenVerwijderen