vrijdag 24 mei 2013

Deo For Men, Aqua fresh

Manlief had een deodorant nodig. Het ideale moment dus om het recept met jullie te delen.

Vroeger maakte ik deodorant zonder gelvormers en aluin. Ondertussen ben ik hiervan afgestapt. De deodorant was veel te vloeibaar en na een paar uur merkte ik toch weer een transpiratiegeur.

 In het begin stond ik nogal sceptisch tegenover de aluin, omdat daar wel wat verhalen over verteld worden. Als je echter grondig op zoek gaat naar info, merk je dat dit natuurlijke mineraal onschadelijk is en toch wel een zeer toepasselijke werking heeft in deodorant. Het werkt namelijk als natuurlijk bacteriedodende deodorant. Als je weet dat de nare zweetgeur veroorzaakt wordt door de bacteriën die in je zweet kweken, dan begrijp je wellicht ook de werking van alluin, namelijk geen ontwikkeling van bacteriën, geen nare zweetgeur.

 Aluin  is in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kan het gewoon in steentjesvorm krijgen, je maakt het nat en gebruikt het zuiver onder de oksels.Aluin op zich is geurloos. Het zorgt er enkel voor dat er geen zweetgeur ontwikkeld.
Zelf werk ik met de kristallen. Omdat deze makkelijk zijn op te lossen in een zelfgemaakte deodorant. Een geurige deodorant vind ik namelijk zelf wel aangenaam. Natuurlijk kan je de kristallen ook gewoon vijzelen, oplossen in water en als spray gebruiken, zonder enige toevoegingen.

Belangrijk om te weten is dat Aluin transpireren niet stopt. Het verstopt de huidporiën niet, dus je huid blijft ademen en zweten, maar er ontwikkeld zich geen geur.

Het recept:

ingrediënten:
 • 50 ml gedemineraliseerd water
 • 40 ml basis haarwater (alcohol)
 • 10 g aluin (gevijzeld)
 • 1 g xantaan (gelvormer) = ongeveer een half theelepeltje
 • 5 ml plantaardige glycerine
 • 25 druppels parfumolie of etherische olie (opgelet voeg het aantal druppels toe naar eigen smaak), ik koos voor de parfumolie Aqua fresh, dit is een typisch mannelijke geur, wil je het deodorant echter zo natuurlijk mogelijk houden, dan ga je best voor een etherische olie.
 • een deoroller

 • meng het gedemineraliseerd water met de aluin, xantaan en glycerine tot je een gel bekomt. Je zult zien dat het moeilijk volledig oplost. Geen paniek, na een dag verdwijnen de vlokken in de deo.
 • meng basishaarwater en parfumolie of etherische olie. 
 • Voeg dit bij de gel en roer goed door elkaar.
 • Giet in de deoroller en laat een nachtje staan, zodat de vlokken oplossen.
Schudt de deoroller steeds voor gebruik, zodat de ingrediënten goed gemengd zijn.

Alle ingrediënten voor deze deodorant zijn te vinden in de webshop van 't Soete Kruidje

3 opmerkingen:

 1. Inderdaad. Beter kan je het niet samenvatten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooooh, ik wist niet dat jij dezelfde persoon als van Vrouwtje Gekruid was! Ik volgde deze blog al langer, maar ik wist niet wie 'erachter zat' ;-) Fijn dat je terug bent!

  BeantwoordenVerwijderen