donderdag 1 oktober 2015

Maak je eigen keelsnoepjes

Het leek een hele klus, maar eens eraan begonnen, bleek dit een fluitje van een cent. Deze keelpastilles kunnen zowel preventief als curatief worden genomen. Daarnaast zijn ze ook gewoon superlekker als snoepje!

Eigenlijk valt het recept heel erg te vergelijken met het maken van een siroop. Alleen gebruik je heel wat meer suiker en moet de temperatuur een stuk hoger komen.

Wat heb je nodig:
- een gietijzeren of koperen kookpot (het is belangrijk dat je een dikke bodem hebt, anders gaat je snoep karamelliseren
- een houten lepel
- een suikerthermometer (zonder is het heel moeilijk om te weten wanneer je siroop zal veranderen in snoep)
-eventueel silicone mallen

Ingrediënten:
- 1 liter water
- 4 eetlepels kruiden (ik gebruikte Echinacea, Raket, Tijm en Vlier)
- 240 g ongeraffineerde suiker
- 125 g honing
- 4 druppels EO (pepermunt, eucalyptus radiata, ravintsara,...)Breng het water aan de kook, met daarin de kruiden (Handig is om de kruiden in een neteldoek te knopen, dan hoef je nadien niet te vissen om alle kruiden eruit te krijgen.
Laat de kruiden gedurende 20 à 30 minuten op een zacht vuur verder sudderen. pers daarna de kruiden uit het neteldoek, zodat je zoveel mogelijk van de smaak en inhoudsstoffen in je aftreksel krijgt.


 Heb je geen mallen, maak dan ondertussen zelf een 'mal'. doe bloemsuiker in een schaal en druk hier met de achterkant van je houten lepel gaatjes in, volgens de grootte die je zelf wenst.
Weeg de ingrediënten (thee 250 ml, honing en suiker) af en doe alles in de gietijzeren ketel.


breng het geheel tot op 150 °C. Dit kan even duren. Let erop dat je regelmatig roert in de siroop. Schraap de zijkanten van de pot niet mee in je siroop, anders krijg je een vreemde, aangebrande smaak in je snoepjes.
Eens je de 150°C hebt bereikt, haal je de siroop van het vuur. laat eventjes afkoelen, maar zorg dat het vloeibaar blijft en voeg een viertal druppels etherische olie naar keuze toe.
Giet in de mallen. Heb je geen mallen genoeg? Leg dan een stuk bakpapier op een diep bord of ovenschool en giet het stroperige goedje hierop. Laat een tweetal uurtjes uitharden. haal daarna de snoepjes uit de mallen en bewaar in een doosje. Leg de snoepjes zo weinig mogelijk op elkaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten