donderdag 12 februari 2015

Een romantische valentijn tegemoet, maak je eigen massagekaars en enkele cullinaire receptjes!

Valentijn komt er binnenkort aan, tijd dus om eens stil te staan bij enkele afrodiserende kruiden en etherische oliën.
Moet je die nu enkel bovenhalen omdat het Valentijn is? Uiteraard niet, laat ons ervan uitgaan dat het elke dag Valentijn is! Een heel jaar plezier en romantiek, wat kan een mens nog meer wensen...

Vooraleer we overgaan naar de verschillende kruiden, is het belangrijk om eerst even stil te staan, bij kruiden en hun afrodiserende werking. Tot slot krijgen jullie nog enkele heerlijke receptjes die een romantisch avondje alleen maar ten goede komen!
 
Natuurlijke afrodisiaca kunnen worden onderverdeeld in twee verschillende groepen: voeding en kruiden.

Vaak hebben voedingsstoffen hun afrodiserende naam te danken aan hoe in de geschiedenis werd gekeken naar voeding. Eerst en vooral speelde hun uitzicht hierbij een belangrijke rol: aardbei, banaan, oesters, vijgen,...
Daarnaast speelt ook hun smaak een belangrijke rol. Tot slot werd voedsel door een mythe of legende soms afrodiserende krachten toegeschreven.
Een wetenschappelijke achtergrond was er echter niet.
Ondertussen  heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat sommige voedingsstoffen bij langdurig gebruik inderdaad libidoverhogende eigenschappen heeft.

Kruiden zijn, door hun gebruik en de kennis die hierover werd doorgegeven in de geschiedenis en daarnaast de kennis die men heeft opgedaan rond inhoudsstoffen in kruiden en de werking hiervan, wetenschappelijk sterk onderbouwd.

Wat zijn nu de voornaamste kenmerken van kruiden op afrodiserend vlak? Ten eerste zorgen bepaalde inhoudsstoffen dat de bloedcirculatie wordt verhoogd in de geslachtsdelen, dit zorgt dat de geslachtsdelen geprikkeld worden. Ten tweede verhogen bepaalde inhoudsstoffen de hormoonspiegel. Tot slot hebben bepaalde inhoudsstoffen een positieve werking op de psyche en vitaliteit. Ook dit kan alleen maar in het voordeel van de relatie werken!

Hieronder vind je enkele geschikte kruiden:

Knoflook:
Knoflook is een tonicum en werkt vitaliserend. Hij heeft meer seksuele energie en werkt bij vermoeidheid.

Ginkgo biloba:
Dit kruid zorgt bij zowel mannen als vrouwen voor een betere doorbloedig van de geslachtsorganen.

Rozemarijn:
 werkt algemeen opwekkend en versterkend. Bij gebrek aan libido, lusteloosheid en vermoeidheid, is rozemarijn een goede toevoeging, aan de voeding.

Damiaanblad:
Deze indiaanse plant, verhoogt het libido en is uiterst geschikt als afrodisiacum. Het werkt bij niet-organische vormen van verminderd libido. Dus vooral bij verminderde lust veroorzaakt door stress, vermoeidheid, psychologische en emotionele oorzaken.

Fenegriek:
Dit zaad werkt vooral bij verminderd libido van de vrouw.


 Naast voeding en kruiden (fytotherapie) wordt ook heel vaak aromatherapie toegepast als afrodisiaca. Denk maar aan de vele sensuele massageoliën die op de markt te vinden zijn.

Hieronder vind je enkele van deze etherische oliën met hun toepassingswijze:

Gember:
vooral geschikt bij impotentie en frigiditeit bij mannen. Kan gebruikt worden als massageolie op de onderbuik van de man.
De EO dient verdund te worden, om huidirritatie te voorkomen (opgelet, langdurig gebruik kan allergie in de hand werken).

Kaneel:
seksueel tonicum voor mannen. Deze olie kan in een massageolie  gebruikt worden, maar dient verdunt te worden tot max. 10% (dermocaustisch). Deze olie mag NIET in bad gebruikt worden, Kaneel opgelost in water op de huid heeft brandwonden. Deze olie kan inwendig gebruikt worden, maar los deze steeds eerst op in honing of olie, alvorens te verwerken!

Ylang ylang extra:
Een vrouwelijk tonicum en afrodisiacum. Vermindert de frigiditeit. Kan worden toegepast in een massageolie. De olie dient verdunt te worden tot maximum 20%.

Motia attar:
Deze olie wordt verkregen door stoomdestillatie van jasmijnbloemen in sandelhoutolie. Deze dure olie kan toegepast worden in een massageolie.

Neroli:
Deze kostbare olie kan zowel in een massageolie als in een badolie worden toegepast. Deze olie werkt afrodisiacum, die tevens ondersteunend werkt bij depressies en nervositeit.

Patchouli:
Deze dikvloeibare olie, is geschikt voor gebruik in een massageolie. De geur van deze olie blijft zeer lang hangen en kan best gecombineerd worden met een andere olie.

Roos damascena:
Deze 'vrouwenolie' is zeer verleidelijk, maar helaas ook vrij duur. De olie kan toegepast worden in een massageolie of een badolie. Door de kostbare prijs, wordt deze olie vaak gecombineerd met andere oliën om de prijs te drukken.


Tot slot sta ik graag nog even stil bij cacao. Het hoofdbestanddeel van chocolade. Vaak wordt chocolade gezien als een topper onder de afrodisiaca. Maar wat is daar nu van op aan. Tot op heden is wetenschappelijk niet bewezen dat cacao een afrodisiacum is. Wel bevat cacao ondere andere de inhoudsstof fenylethylamine, deze stof wordt ook door het menselijk lichaam aangemaakt, wanneer men emotioneel genot ervaart. Al lijkt het bijna onmogelijk dat de hoeveelheid fenylethylamine die in de cacaoboon zit door het lichaam kan worden opgenomen. Ik denk dat we dan ook kunnen stellen, dat chocolade vooral een afrodisiacum is met een placebo effect. Wel wetenschappelijk bewezen is, dat chocolade een euforiserend effect heeft bij neerslachtigheid. Dit vooral door de xanthines die de cacaoboon bevat.
Wil je hier echter het effect van ervaren kies dan voor pure chocolade, deze bevat namelijk de meest gunstige inhoudsstoffen.

Tot slot nog enkele receptjes

Massagekaars:
40 g soywax mix
40 g cacaoboter
40 g druivenpitolie (amandelolie of een andere plantaardige olie kan ook)
40 g karitéboter
20 druppels E0
Hittebestendig kommetje, glas of metalen bakje, waar de kaars wordt ingegoten.
lont

Smelt de soywax mix au bain Marie of in een vuurvaste beker. Voeg daarna de cacaoboter en karitéboter toe.Roer dit alles af en toe door.  Wanneer alles gesmolten is voegen we de olie toe en roeren we nogmaals alles door.
Voeg de etherische olie toe en  giet in de verpakking. Plaats de lont en laat de kaars verder uitharden.

Heerlijke chocoladepralines
Smelt de chocolade au bain Marie, voeg 1 druppel Etherische olie van lavendel, pepermunt of mandarijn toe en laat de chocolade terug uitharden in kleine siliconevormpjes of op bakpapier.
Eventueel kan je in de pralines een hazelnootje of bresiliennenootjes.

Lavendel-citroenchampagne
Neem een glas champagne en voeg hier 1druppel lavendel en 2 druppels citroen aan toe. Ben je niet voor lavendelsmaak, laat de lavendel dan weg.

Massagemengeling
95 ml neutrale olie (zonnebloem, amandelolie,...)
1 ml mandarijn (20 druppels)
1 ml sandelhout (20 druppels)
1 ml roos (20 druppels)
0,5 ml ceder (10 druppels)
0,5 ml basilicum (10 druppels)
0,5 ml jasmijn (10 druppels)
Deze mengeling is een vrij dure samenstelling, ik maak hem dan ook nooit in 100 ml, maar in 10 ml., dus gewoon alles delen door 10.

Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan en deze oliën gaan passen. De roos kan bijvoorbeeld vervangen worden door rozenhout. Of je laat de roos weg en ziet welke geur dit heeft.

Uiteraard kan deze mengeling ook gebruikt worden in de roomdiffusers Of om het nog romantischer te maken in deze aromalamp.

Zo, dan rest mij jou enkel nog een romantische Valentijn toe te wensen. Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten